9 lutego 2015

Babeczki Red Velvet

U mnie dziś na słodko :)
Mogą być na urodziny, na Walentynki, na rocznicę, czy po prostu - mogą być i już:)
Bo są dobre i tyle! Babeczki Red Velvet to jeden z klasyków kuchni amerykańskiej z działu wypieki. Są wilgotne i trochę zbite ale zaspokajają głód słodyczy w 100 procentach!
Przepis jest bardzo prosty więc zapraszam do pieczenia!

Składniki na ok. 15 babeczek:
- 120 g masła- w temperaturze pokojowej, jak najbardziej miękkie
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 20 g kakao
- barwnik czerwony w płynie- około 2 łyżeczek(ja dałam Wiltona)- można dać więcej bo babeczki nie wyszły intensywnie czerwone
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 240 ml maślanki- w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka octu (ja użyłam jabłkowego)
- 1 łyżeczka sody
- mleko- jeśli masa będzie za gęsta

Krem:
- 100 g miękkiego masła
-400 g cukru pudru (całe opakowanie)
- 1,5 opakowania serka typu Philadephia (może być Almette śmietankowy)- wychodzi około 225 g

Wykonanie :
Ucieramy masło i cukier na kremową, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając. W międzyczasie- w miseczce obok łączymy kakao, aromat waniliowy i barwnik w coś na kształt pasty, którą następnie dodajemy do masy . Miksujemy. Teraz dodajemy mąkę, sól i sodę. Dodawaj je partiami na przemian z maślanką cały czas miksując. Na koniec dodaj ocet i wymieszaj jeszcze raz. Jeśli masa jest za gęsta- dodaj mleka. Powinna być lejąca.
Masę nałóż do przygotowanych papilotek- do 2/3 ich wysokości. 
Piecz około 30 minut w 190 stopniach/ grzanie dół-góra.
Ostudź i przygotuj krem-  masło z cukrem pudrem zmiksuj aż powstanie coś na kształt piasku- wtedy dodaj serek i miksuj do połączenia masy. Jeśli uważasz, że jest za mało słodki- w co wątpię :)- dodaj cukru.
Udekoruj według swoich upodobań:)
Smacznego!!!


Inspiracja: Tarek Malouf " Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz