29 września 2013

Zupa- krem z pomidorów i papryki

Zupa pasująca do otaczającej aury- zarówno kolorem jak i smakiem:)
Pyszna, gęsta i sycąca. Przygotowuje się ją bardzo szybko- bo nie piekę wcześniej papryki, tylko wrzucam pokrojoną w kosteczkę. Dziś zapraszam na zupkę!



Co nam potrzeba (2 dni, 2 osoby):
- 1 papryka czerwona
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- śmietana do zupki- 2 łyżki łaciatej 18%
- dodatki: kropla gęstej śmietany, groszki, grzanki - co się komu podoba

Przygotowanie:
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego drobno pokrojone marchewki, pietruszkę i paprykę. Gotujemy do wrzenia. Wsypujemy pomidorki i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy jeszcze dłuższą chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.  Blendujemy na krem. Chwilę podgrzewamy. Dodajemy łyżkę przecieru, zabielamy odrobiną śmietany, przyprawiamy do smaku.
Podajemy i  pałaszujemy:)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz