23 lipca 2013

Borówkowe babeczki z frostingiem śmietankowo-mascarponowym

Babeczek ciąg dalszy! Trzeba korzystać póki są świeże owoce i wszystko smakuje po prostu lepiej:)
Przepis na babeczki- taki jak poprzednio- sprawdzony! Uważam, że wychodzą pyszne! Wilgotne, puszyste...po prostu doskonałe! Tym razem udekorowane kremem na bazie kremówki i mascarpone i boróweczką na szczycie!



Składniki na babeczki:
- 220 g mąki pszennej
- 220 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- borówki
- mleko- gdy masa jest zbyt gęsta

Masło (musi być w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i za każdym razem miksujemy masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia. Gdy masa jest bardzo gęsto dolewamy mleka.
Masę wlewam do formy- do 3/4 wysokości i wsypuję troszkę borówek na środek każdej babeczki.
W muffin maker piekłam je około 12-15 minut.
W normalnym piekarniku- około 20-30 minut- sprawdzać patyczkiem w 170 stopniach.
Studzimy przed dekorowaniem.

Krem:
- śmietana kremówka 250 ml
- mascarpone- 150 g
- cukier puder
- cukier waniliowy

Śmietaną chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder i cukier waniliowy- ilość wg uznania (czyli zależy, kto lubi jaki stopień słodkości;)). Ubijam na sztywno. Po ubiciu śmietany wmiksowuję w nią mascarpone do połączenia. Wkładam na chwilę do lodówki.
Swoje udekorowałam tylką 9 mm. Na szczycie położyłam boróweczkę. Prezentowały się cudnie!
A jak smakowały...:)
Naprawdę polecam- doskonała letnia przekąska!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz