22 kwietnia 2013

Wege kotleciki z kaszy gryczanej

Wiosna pełną parą zawitała do nas. I dobrze. Bo już depresji można było dostać. Tylko szaro, buro i ponuro. Pory roku się zmieniają to i nasze smaki też- na wiosnę wolę trochę lżejsze jedzenie, kolorowe. I oczywiście niezbyt pracochłonne:) Dziś przedstawię przepis na kotleciki z kaszy gryczanej - zamiennik mielonych. Kasza gryczana jest uważana za najzdrowszą ze wszystkich kasz- zawiera więcej pełnowartościowego białka niż pszenica i żyto oraz obniża zawartość cholesterolu. Wzmacnia nasze naczynia krwionośne gdyż zawiera rutynę. Jest też źródłem witaminy B1, PP oraz związków mineralnych wapnia, żelaza, fosforu, potasu oraz magnezu.

Do przygotowania kotlecików potrzeba nam:
- woreczek kaszy gryczanej
- papryka czerwona
- twaróg - kilka łyżek
- ser żółty
- sól, pieprz
- bułka tarta
- bułka czerstwa

Wykonanie:
Bułkę moczymy. Kaszę gotujemy wg przepisu, wyjmujemy z woreczka i studzimy. Rozdrabniamy blenderem. Bułę odciskamy z wody, zgniatamy i wrzucamy do kaszy. Do kaszy wrzucamy też twaróg, paprykę - umytą i pokrojoną na małe kawałeczki, ser żółty- starty na grubych oczach, sól i pieprz. Wszystko zgrabnie zagniatamy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. I gotowe!
Ja zaserwowałam kotleciki z batatem i ogórcami:)
A Wy jak je podacie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz