30 kwietnia 2013

Kremowa zupka pomidorowo - bakłażanowa z ciecierzycą

Kolorowa zupka! Szybka, smaczna i aromatyczna! Troszkę jest przy niej pracy- krojenia, siekana i brudzenia garnków, ale jest tego warta:) W sam raz dla tych, którzy lubią jak im pływa dużo różnych farfocli w zupie - jak mój Mąż Najukochańszy ;*

Potrzeba nam (2 osoby, 2 dni):
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- 2 marchewki
-  pietruszka
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1- 1,5 litra bulionu warzywnego
- puszka ciecierzycy
- śmietana 18%
- sól, pieprz, kumin, garam masala, imbir, papryka słodka

Wykonanie:
Bakłażana myjemy dokładnie i kroimy w kosteczkę. Posypujemy solą i odkładamy na chwilę aby puścił sok.
W międzyczasie zagotowujemy bulion, do którego wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę- tu wrzucam posiekaną cebulę, przyprawy. Chwilę podsmażam. Dorzucam puszkę pomidorów i koncentrat. Duszę wszystko chwilę, po czym dodaję do gotującego się bulionu. Wszystko razem  chwilę gotuję. Studzimy i blendujemy. I znowu na kuchenkę- teraz wrzucam bakłażana i odsączoną ciecierzycę. Gotuję z 15 minut, dolewam trochę śmietany. Próbuję- szukam smaku, doprawiam:)Wlewam do miseczki i degustuję!Można podawać z jakąś zieleninką na wierzchu.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń