19 lutego 2013

Poniedziałkowa gwiezdna zupa grzybowa:)

Makaron Międzybrodzki w kolejnej odsłonie-płynnej:)
Grzyby lubię w różnych postaciach-a zupę grzybową bardzo- kojarzy się trochę ze świętami, więc często jej nie robię, żeby nam nie spowszedniała.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Potrzeba nam:
- grzyby suszone- garść
- kostka grzybowa
 - sól, pieprz
- 1 łyżka masła roślinnego, 1 łyżka mąki --->do zasmażki
- Makaron Międzybrodzki - gwiazdki
Grzyby najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej- wieczorem. Tej wody nie odlewamy!
Na drugi dzień gotujemy zupkę- dolewam więcej wody, wrzucam kostkę grzybową, troszkę soli i pieprzu i gotuję.
Gdy zupa się gotuje- przygotowuje zasmażkę - 1 łyżkę masła roślinnego rozpuszczam na patelni, dodaję 1 łyżkę mąki. Papka musi być twardszawa- ale uważajcie aby nie spalić:) Zalewam zimną wodą - tak, żeby powstała płynna papka.Mieszamy aby nie było grudek. Wlewam do garnka z zupą. Ale-jeśli zasmażka nam się zbryli- wtedy abo traktuję zupę blenderem (wcześniej najlepiej wyciągnąć grzybki), albo przelewam do drugiego garnka przecierając przez drobne sitko. 
Robiąc zasmażkę należy pamiętać o kilku rzeczach: proporcje 1:1 oraz że gorącą papę zalewamy zimnym płynem (jeśli zasmażka jest zimna wtedy na odwrót).

Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu- i tak zwykła zupka została gwiazdą dnia dzięki fajnym kształtom makaronu:)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz