14 lutego 2013

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i serem żółtym

To chyba są moje ulubione naleśniki:) Kiedyś myślałam, że lubię je tylko w wersji na słodko - zwłaszcza z twarożkiem, aż wpakowałam do nich szpinak...I tak niech zostanie.
Danie mimo iż należy do mącznych jest naprawdę bardzo sycące i długo po nim nie chce się nic podjadać.

Potrzeba nam:
- mleko
- jajko
- mąka
- proszek do pieczenia
- woda gazowana
- szpinak - mrożony albo świeży
- feta
- pomidory krojone - kawałki
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, bazylia
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- ser żółty - starty na grubych oczkach 



Przygotowanie:
1. Farsz: świeży szpinak płukam, troszkę siekam i wrzucam do garnka z grubym dnem co bym nam sprzętów kuchennych nie poprzypalał:). Mrożony- wg przepisu na opakowaniu - wrzucam do garnka i czekam aż nabierze kolorów i kształtów, mieszam co jakiś czas. Do niego dodaję 2-3 rozgniecione przez praskę ząbki czosnku i duszę chwilkę, żeby szpinak zmienił kolor na ciemno-zielony. Dodaję trochę gałki muszkatołowej. Na koniec feta- rozdrabniam w palcach i wrzucam do szpinaku i mieszam aż troszkę się rozpuści.
2. Ciasto na naleśniki- w mojej ulubionej wersji "na oko":) - do miseczki wlewam mleko, wrzucam jajko, mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i trochę wody gazowanej. Wszystko mieszam do połączenia aby ciasto nie było za gęste.Gdy dalej jest rzadkie- dodaję mąki. Naleśniczki smażę na kropelce oleju- posiadam akurat patelnię do naleśników więc tłuszczu do ich smażenia zużywam naprawdę mało.
3. Na gotowe naleśniki nakładam szpinakowy farsz  i zawijam. Układam w naczyniu żaroodpornym.
4. Ułożone naleśniki polewam pomidorkami i posypuję przyprawami. W sumie to można także kupić krojone pomidory już z przyprawami- czosnkiem, bazylią czy oregano- Podravka ma takie w swojej ofercie na przykład tak mi się przypomniało:)
5. Na to wszystko rozrzucam starty ser żółty.
6. Naczynie wkładam do piekarnika na ok. 15-20 minut lub do kuchenki mikrofalowej- aż ser się rozpuści.
7. Degustacja :)

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz