26 lutego 2013

Krem z batatów



Batat czyli słodki ziemniak. Bardzo lubię jego kolor- dotychczas go zapiekałam ale postanowiłam go teraz utopić:) I tak mnie natchnęło na batatowy krem. Fajny jako zupa, ale także jako przystawka czy kolacja.
 
Przygotowanie:
1 batat- obrany i pokrojony w plasterki
1 cebula- drobno posiekana
2 marchewki- drobno posiekane
1 pietruszka – drobno posiekana
2 pomarańcze- obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze kawałki
przyprawy: odrobina curry, garam masala, sól, pieprz
kostka warzywna
śmietana
groszek ptysiowy

Do garnka wlewam wodę i wrzucam kostkę. Wrzucam wszystkie warzywa i gotuję aż batat będzie bardzo miękki. Pod koniec gotowania wrzucam pomarańcze. Przyprawiam do smaku-sola, pieprze, curry(tu uważać na ostrość) i garam masalą. Odstawiam na chwilę aby przestygło. Blenduję na gładki krem. Z powrotem podgrzewam i dodaję odrobinę śmietany do zabielenia.
Podaję z groszkami ptysiowymi i kroplą śmietany.
Smacznego!



2 komentarze: