15 stycznia 2013

Zupa błyskawiczna

Pyszna, rozgrzewająca zupka. Jeśli chodzi o zimowe posiłki- chyba ulubiona zupa mojego M.:)
Nie wymaga specjalnych umiejętności i robi się ją dość szybko.

Potrzeba nam ( na 2 osoby, na 2 dni):
- 2 marchewki (większe)
- cukinia
- sok wielowarzywny (ja używam firmy Hortex)
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz

Marchewki ścieramy na grubszych oczkach na tarce. Cukinię obieramy i siekamy na drobne kawałki.
Wszystko to wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę na oliwie. 
Wlewamy sok warzywny i gotujemy przez 15 minut- żeby pyrkało delikatnie. Na koniec- sok z cytryny i przyprawy.
Aż tyle pracy:)
Zupka jest pyszna- gęsta, w sam raz na chłodne, zimowe popołudnia.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. świetny pomysł z dodaniem soku warzywnego, z pewnością kiedyś to wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupka była kiedyś tzw.zupą awaryjną- jak nie ma czasu, ale tak nam zasmakowała, że teraz robię ją z pełną premedytacją:)

    OdpowiedzUsuń