13 listopada 2012

ZUPA KREM Z DYNI

Korciła mnie ta zupka już od dawna :D
Co chwilę gdzieś się przewijały przepisy na potrawy z dyni.Na targu było ich pełno więc wzięłam jedną i oto co z niej zrobiłam:





ZUPA KREM  Z DYNI                         

2 marchewki

pietruszka
dynia

Warzywka obieram i kroje w kostkę. Wrzucam do wody i zaczynam gotować. Dodałam kostkę rosołową.
Na patelni podsmażam cebulkę drobno posiekaną i 2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę. Dodaję je do zupy.  Gotować aż warzywa będą miękkie.  Dodać przyprawy- ja dałam curry, imbir, kurkumę (na oko sypane, ale trzeba próbować- bo curry sprawia , że zupka jest troszkę pikantniejsza).Zdjąć garnek z ognia i ostudzić. Blenderem zmiksować na krem.

Żeby kuchnia nie była cała brudna po miksowaniu- ja robię tak- biorę jaki worek (reklamówka jednorazowa), nakładam na garnek, robię dziurkę, żeby wsadzić blender i miksujęJ dzięki temu nie mam całej kuchni do mycia po tej akcjiJ

Zupkę można podawać z groszkiem ptysiowym i bryndzą (ja tak zrobiłam ).
Bryndzę można zastąpić serkiem twarogowym wędzonym.
Jak ktoś lubi ciekawe smaki, to do zupy można dodać 2 łyżki mleka kokosowego- zupka będzie troszkę rzadsza, nabierze jaśniejszego koloru i będzie miała fajną,egzotyczną nutkę. 

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz